Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Omlet po wiejsku z mięsem

Omlet po wiejsku
(Uwaga, ma mięso)

Przepis na omlet po wiejsku – połączenie wędzonej wędliny i warzyw. Danie, które przygotowywała dla mnie babcia – budził mnie zapach smażącego się omletu. Pożywne śniadanie na zimowe dni lub kiedy potrzebujecie więcej energii. 

  • 2 porcje
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas smażenia: 10 min
  • Stopień trudności: Łatwe

Składniki

– 3 jajka

– ½ czerwonej papryki

– ½ czerwonej cebuli

– 20-30 g fenkuł

– 50g wędzonej kiełbasy

– 50g salami 

SpoSób przygotowania

  • Wszystkie warzywa kroimy na małe kwadraciki. 
  • Salami kroimy lub rwiemy na niewielkie kawałki i wrzucamy na lekko rozgrzaną patelnię, smażymy ok. 3-5 min (do momentu, kiedy wytopi się tłuszcz).
  • Do smażącego się salami dorzucamy czerwoną cebulę i smażymy 2-3 min. Dodajemy paprykę i trzymamy na ogniu kolejne 2-3 min. Na końcu dodajemy fenkuł i wędzoną kiełbasę. Całość smażymy 3-4 min, cały czas mieszając. 
  • Jajka ubijamy widelcem z czarnym pieprzem. Wlewamy na patelnię z warzywami i smażymy na małym ogniu 5-7 min (do momentu aż spód omletu będzie brązowy, a góra lekko przypieczona).
Sposób podania

Omlet podajemy sam albo z chlebem. Życzę Wam smacznego i  miłego dnia, pełnego energii i super mocy!

warzywa-do-omletu-po-wiejsku

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Omlet z serem (wege)

Prosty przepis jak zrobić omlet. Pomysł na śniadanie - przepis bez mięsa dla wegetarian i nie tylko. Omlet z dodatkiem sera, pomidorków koktajlowych i cebuli. Pysznie i szybko.

Omlet wege

Omlet wege przygotowany z 4 składników - jajka, kapusta chińska, cebula i papryka. Szybki pomysł na pożywne, zdrowe śniadanie.



Leave a Reply

Your email address will not be published.