Mini serniki

Mini serduszkowe serniczki

z serem białym krajanka z OSM Krasnystaw i truskawkami

Składniki - mini serduszkowe serniczki

Masa sernikowa

  • 340gr sera białego OSM Krasnystaw (twaróg)
  • 1 jajko
  • 100ml jogurtu
  • 10gr cukru waniliowego
  • 70gr brązowego cukru
  • 20ml rumu

Truskawki

  • 400g mrożonych truskawek
  • 50ml rumu
  • 40g brązowego cukru

Dodatkowo

  • Świeże truskawki
  • 2-3 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 żółtko wymieszane z 2 łyżkami mleka
  • mięta
  • forma w kształcie serca (można też samemu wyciąć z kartki papieru)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Truskawki

  • Umieść wszystkie składniki w rondelku na średnim ogniu i gotu, aż 2/3 płynu wyparuje (około 15-20 minut).

masa sernikowa

  • Wszystkie składniki sernika przełóż do miski i wymieszaj mikserem do uzyskania jednorodnej masy.

Ciasto francuskie

  • Wypakuj I rozwiń płaty ciasta francuskiego i wytnij z nich 8-10 serc. Z pozostałego ciasta rozwałkuj kawałki (sznurki) o grubości około 0,5 cm.

  • Namocz palec w wodzie i posmaruj nim brzegi serduszek, następnie doklejaj na brzegach pozostałe kawałki ciasta tak, aby powstała ścianka. Delikatnie ściskaj brzegi między dwoma palcami, aby je unieść.

  • Uważaj, aby dobrze dokleić ścianki do serduszek, w przeciwnym razie podczas pieczenia odpadną. Robimy to, aby masa sernikowa pozostała w całości na cieście. 

Czas na połączenie składników

  • W każde z serduszek wyłóż 2-3 łyżki masy sernikowej, a następnie 3-4 truskawki z syropu. Smarujemy brzegi ciasta ubitym jajkiem i wstawiamy do piekarnika , 200 stopni, opcja góry/dół na 30-40 minut.

     

  • Po wyjęciu można je też posmarować odrobiną miodu.

     

  • Są pyszne, a można je ozdobić miętą i świeżymi truskawkami.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

bałkanskie-wrapy

Bałkańskie wrapy

Bałkańskie wrapy to połączenie tego, co w kuchni z regionu Bałkan najlepsze - cevapcici (w Rumunii nazywane mici), czyli kotleciki z mielonego mięsa, pieczone warzywa i pyszna domowa pita. Dopełnieniem smaku jest słodko-kwaśny sos jogurtowy, który także świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, grissini czy chrupkich warzyw (np. marchewki). ...

Czytaj dalej

Kanapka z sosem śliwkowym i polędwicą wieprzową

Jeśli kochasz hamburgery / kanapki, ten przepis na pewno Ci się spodoba. Ja użyłem zwykłych bułek, ale jeśli chcesz, możesz też użyć tych do hamburgerów.  Wieprzowina dobrze komponuje się ze słodko-kwaśnym smakiem śliwek, a wędzony smak słodkiej papryki doskonale łączy wszystkie składniki - to danie jest dokładnie tym, czego potrzebujesz,...

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.