Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii
Herbata na zdrowie – z imbirem i kurkumą
HERBATA NA ZDROWIE - Z IMBIREM I KURKUMĄ
Rozgrzewający napój na przeziębienie. Przepis powstał jako alternatywa do leków z apteki. Szukałem sposobu na wzmocnienie działania naturalnych dodatków takich jak miód, imbir i cytryna – stąd pomysł dodania świeżej kurkumy i pieprzu. Często przygotowywałem ten napar uczestnikom MasterChef przy początkach przeziębienia – zawsze im pomagało 🙂
3 porcje
Czas przygotowania: 5 min
Czas parzenia: 5 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki - CZEKOLADOWY SERNIK BEZ PIECZENIA
– sok z 1 dużej cytryny
– 10-12 goździków
– pół łyżeczki mielonego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
– korzeń świeżego imbiru
– mały kawałek świeżej kurkumy (ok. 20g)
– laska cynamonu (albo pół łyżeczki mielonego cynamonu)
– 3 łyżki miodu
– czarna herbata
– woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kurkumę ścieramy na tarce. Imbir obieramy i kroimy na małe kawałki albo także ścieramy na tarce. Jeśli nie masz świeżej kurkumy i imbiru to możesz użyć przypraw suszonych.
Herbatę parzymy – polecam użyć czarną herbatę, ale może być także każda inna.
Do kubka dodajemy starty imbir, kurkumę, cynamon, miód, goździki, wyciśnięty sok z cytryny i pieprz. Pieprz aktywuje zdrowotne działanie kurkumy, dlatego nie obawiajcie się go dodawać.
Zalewamy gorącą herbatą i zostawiamy ok. 5 min do zaparzenia. Na zdrowie!
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!
Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie? Dodaj komentarz na dole strony
Malina w czekoladzie - pyszny biszkopt przekładany kremem malinowym i czekoladowym. Niezależnie czy jesteś miłośnikiem czekolady czy ciast owocowych - to ciasto warto spróbować.
Prosty i szybki pomysł na sezon śliwkowy. Idealny także dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami. Śliwki pieczemy w słodkim winie i aromatycznych przyprawach, dzięki czemu zyskują zaskakujący, lekko egzotyczny smak. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.
Naleśniki w innym wydaniu - w kształcie sakiewek, z nadzieniem z kremu serowego, podawane w miętowym sosie angielskim i zapiekane w piekarniku - pyszny deser, obiad lub slodkie śniadanie.
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych i społecznościowych. Pozostając na tej stronie zgadzasz się na korzystanie z plików cookie. RozumiemWięcej
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Gdzie się podziały goździki w sposobie wykonania? 🙂