Połączenie smaków słodko-kwaśnych. Sos maślany z mango robi furorę - oprócz krewetek sprawdzi się także do ryby albo kurczaka. Krewetki marynujemy i pieczemy w piekarniku. Całość podajemy z cieniutkimi frytkami.
Czytaj dalejCEVAPCICI (MICI)
– 300 g mięsa wołowego (można kupić mielone lub zmienić samodzielnie)
– 50 g gotowanego boczku
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka czerwonej czubrycy (zamiennie może być zielona)
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 2 łyżeczki tabasco (lub 1, jeśli nie przepadacie za ostrymi smakami)
– ½ łyżeczki kminu rzymskiego (najlepiej w postaci proszku/pudru)
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki czarnego pieprzu
– (opcjonalnie) 2 łyżeczki ziół włoskich
PIECZONE WARZYWA
– 3 czerwone papryki
– 1 czerwona cebula
– 1 biała cebula
– 50 ml octu z czerwonego wina
– 50 ml oliwy z oliwek
– ½ łyżeczki czarnego pieprzu
– ½ łyżeczki soli
– (opcjonalnie) 1-2 łyżeczki tabasco
SALSA JOGURTOWA
– 200 ml jogurtu naturalnego (jeśli wolicie gęstszy sos wykorzystajcie jogurt grecki)
– 1 duży pomidor
– 1 łyżeczka miodu
– drobno posiekana natka pietruszki albo szczypiorek
– (opcjonalnie) 1 papryczka chilli, drobno posiekana