Sałatka ala Bałkańska z pieczoną papryką

Sałatka ala bałkańska z pieczoną papryką

Najlepsza z domową pitą

Nie zawsze jem mięso, ale jeśli danie jest bezmięsne to musi być  w nim ser owczy, pieczone warzywa albo pita. W sałacie ala bałkańskiej z pieczoną papryką znajdziecie połączenie wszystkich tych elementów. Lubię ją, ponieważ przypomina mi czas dzieciństwa u babci i smak warzyw prosto z ogródka

Składniki - Sałatka ala bałkańska z pieczoną papryką

– 5 papryk (mogą być w każdym kolorze) – wybierajcie jak największe

– ½ cebuli czerwonej

– 200 g pomidorków koktajlowych

– 200-250 g sera bałkańskiego z mleka owczego 

–  70 g oliwek czarnych lub kalamata (jeśli lubicie oliwki – dodajcie więcej)

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki octu winnego (polecam z czerwonego wina)

– czarny pieprz

salata-z-pieczonej-papryki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Paprykę pieczemy w całości w piekarniku na maksymalnej temperaturze przez ok. 40 min – 1 godz. Papryka jest gotowa, gdy jej skórka jest całkowicie czarna. 

  • Upieczoną paprykę przekładamy do miski, którą przykrywamy szczelnie pokrywką. Zostawiamy na ok. 10 min. Dzięki temu papryka się “udusi”, co pozwoli na łatwiejsze zdjęcie skórki. Jeśli nie masz czasu, możesz od pominąć tą czynność i od razu zacząć obierać paprykę.

  • Obieramy papryki ze skóry i kroimy wszerz na plasterki. Przyprawiamy szczyptą soli, łyżką octu i łyżką oliwy z oliwek. Mieszamy.

  • Cebulę kroimy “na piórka”. Pokrojoną cebulę przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą (najwygodniej zrobić to pod kranem). Dzięki temu cebula będzie delikatniejsza w smaku.
  • Cebulę przekładamy do miseczki i dodajemy łyżkę octu winnego. Mieszamy i zostawiamy na 3 min.
  • Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i solimy.

sposób podania

Sałatę najlepiej podać w głębokim talerzu, układając wszystkie elementu obok siebie. Idealnym dodatkiem jest domowa pita – przepis znajdziecie tutaj.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

bałkanskie-wrapy

Bałkańskie wrapy

Bałkańskie wrapy to połączenie tego, co w kuchni z regionu Bałkan najlepsze - cevapcici (w Rumunii nazywane mici), czyli kotleciki z mielonego mięsa, pieczone warzywa i pyszna domowa pita. Dopełnieniem smaku jest słodko-kwaśny sos jogurtowy, który także świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, grissini czy chrupkich warzyw (np. marchewki). ...

Czytaj dalej

Plăcinte z kapustą, czyli placki z farszem z białej kapusty

Świeże plăcinte (placki) z mąki z farszem z kapusty, przysmak powszechnie rumuński, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne. To ciasto chlebowe, nadziewane duszoną świeżą kapustą, z dodatkiem koperku. Podaje się je z sosem śmietanowym lub jogurtowym, zieloną cebulą i ostrą papryką marynowaną w occie.

Czytaj dalej
pieczarki-faszerowane-po-balkansku

Pieczarki faszerowane po bałkańsku

Chrupiąca, szybka i łatwa do zrobienia przekąska w stylu bałkańskim. Faszerowane pieczarki podawane z sałatą, która dodaje świeżości. Idealne na domową imprezę albo wieczór z ulubiony serialem.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.